Gondolataink ereje Komfortzóna

Mielőtt végleg feladnád….

A kitartásukkal, munkájukkal sikereket elért emberek kivívják környezetük figyelmét. Vannak, akik csodálják, vannak, aki irigylik őket, de valamilyen érzelmet mindenképpen kiváltanak más emberekből.  Mert rendelkeznek olyan képességekkel, amivel sok ember nem: rendíthetetlen kitartással, megingathatatlan akarattal és múlhatatlan hittel.  Sokan a nulláról kezdték megvalósítani céljaikat. Nem feltétlen optimális keretek között, lehet, hogy nem volt rá pénzük, nem volt támogatójuk, egy valamijük viszont volt, állhatatosságuk. Nem a szerencse az, ami hozzásegítette őket a sikerhez. Hanem a mély vágy valamit létrehozni, felépíteni önmaguk világát. Nem számít, hogy sok munkát és időt kellett belerakni, és lehet, hogy sokszor elutasították próbálkozásaikat azok, akiktől további lépéseiket remélhették. Akár százszor, vagy ezerszer is. De az opciók között nem szerepelt az, hogy „feladom”.

Mindenkinek mást jelent a siker.  Van, akinek álmai házának felépítését, van, akinek vállalkozásának beindítását, és van akinek azt, hogy egy baleset után megtanuljon újra beszélni. Egy valami azonban mindegyiknél közös: a célig tartó múlhatatlan akarat és hit. A magunkba – mélyen gyökerező- hit nélkül nem lehet megtenni a célhoz vezető lépéseket. Emellett fontos az életbe vetett bizalom is, hogy tudjunk bízni abban, hogy ha mi beletesszük a kemény munkát, lehetőségek formájában a külső erők is támogatni fognak. Mert a belső hit a vonzásainkban is megjelenik majd.

Sok átaggódott éjszaka, elutasítottság érzés, napi nehézségek és apró kudarcok állhatnak minden elért siker mögött. Lehet, hogy épp az kételkedik benne leginkább, akitől támogatást várnánk. Ezzel szembesülni fájdalmas élmény. De épp ezek a nehézségek edzik meg leginkább a lelket és a kitartásunkat. Pont ettől lesz igazán a miénk, ami miatt büszkék lehetünk magunkra. Hogy fájdalmas nehézségek árán értük el. Elbukni csak az tud, aki megpróbálja. De a próbálkozások erőt adnak, ahhoz is, hogy felálljunk. Ez a megingathatatlanság pedig nagyrabecsülést érdemel, amitől másképp kezdünk önmagunkra is tekinteni, tisztelettel és elismeréssel. Az nem kudarc, ha az elején nem az elképzeléseink szerint alakulnak a dolgaink, és sokszor kell újra próbálkozni. Aki erős, az nem adja fel az első akadálynál. Ha kétkedők tábora veszi körbe, akkor sem. Belenevet az arcukba, és megy tovább. Az igazi kudarc az, ha feladjuk az álmainkat.

Az is fontos, hogy képesek legyünk vizionálni a jövőbeni képet. Sokat segít, ha el tudjuk képzelni, hogy milyen lesz az az állapot, amikor elérjük a vágyott célt. Megerősíti belső motivációnkat, és a mindennapok küzdelmeinek értelmet ad.

Sok ismert és sikeres ember példája lehet motivációs erejű. Akik sok bukás után, vagy nehéz körülmények között kezdték, de nem adták fel, és az eredményeik őket igazolták.

Harland David Sanders például, aki a népszerű KFC megalapítója, 65 éves korában kezdett el házalni közkedvelt rántott csirke receptjével. Mindennap különböző éttermeket keresett fel, hogy értékesíteni tudja, de hosszú ideig csak elutasítással találkozott. Nagyon sok étterem mondott rá nemet, mire először fantáziát láttak benne, és végül üzletet kötött. Ma már saját franchise étterem hálózata van.

Stephen King – aki korunk egyik legolvasottabb írója- első könyvét mintegy 30 alkalommal utasították el a kiadók, mert nem találták eladhatónak. Már majdnem feladta, és kidobta a kéziratot. De felesége biztatására átdolgozta, regénnyé formálta. Végül a könyv megjelent, és egy év alatt több, mint egymillió példányt eladtak belőle. Napjainkra több regényét is megfilmesítették.

Morgan Freeman amerikai színész ötven éves koráig várt az igazi, átütő sikerre. Addig be kellett érnie kisebb szerepekkel, statisztaként. Nagyobb szerepet nem osztottak neki, hiába próbálkozott. Első igazi szerepét már középkorúként kapta, amely meg is hozta számára a vágyott elismerést. Ma már Oscar díjas híresség.

Mindegy, hány évesek vagyunk, mennyi kudarc van mögöttünk. Ha vannak céljaink, tenni kell értük csillapíthatatlan szenvedéllyel,  kitartással, és állhatatossággal. Mert az a bizonyos sült galamb nem biztos, hogy ránk talál.

 

Ha hasznosnak érzed ezt az írást, kérlek segíts másokhoz is eljuttatni megosztással.