Érzelmi sérülések Lelki működésünk

Érzelmi sérülések – Az elhagyás

Ha hajlamos vagy áldozattá válni, miközben úgy érzed, másoktól függ boldogságod, és nagyon félsz attól, hogy elhagynak, akkor ez az írás neked szól.

Az elhagyás sérülését az ellenkező nemű szülővel éljük meg. A gyermek elhagyatva érzi magát csecsemőként, kisgyerekként ha a szülők nem tudnak vele foglalkozni annyit, amennyire igénye lenne, vagy ha az anya nagyon elfoglalt lesz egy kisebb testvér születése miatt, esetleg hosszabb időre másra bízzák. Azt is elhagyásként élheti meg a gyermek, ha kicsiként kórházba került, és ott hagyták, nem látogathatták szülei. Ebben az esetben egy kisgyermek érezheti úgy, hogy szülei örökre elhagyták őt.

Ezzel a sérüléssel a be nem gyógyított sebre a függő maszkja kerül. Úgy érzi, hogy sohasem kap elég figyelmet, törődést, nem elégítik ki érzelmi igényeit. Ezért szüksége van mások folyamatos támogatására. Számára fontos, hogy érezhesse, hogy valaki mellette áll, támogatja, hogy számíthat rá, így válik függővé. Legnagyobb félelme az egyedüllét. Ezért hajlamos benne maradni méltatlan helyzetekben, ahol szenvedhet. Mindenre készek, a legméltatlanabb helyzetet is elviselik, hogy ne veszítsék el társukat. A függőre jellemző viselkedések irányítója a félelem, hogy újra át kell élnie az elhagyás sérülését.

Ha válságba jut, akár az öngyilkosság is megfordul a fejében, de nem teszi meg, inkább csak fenyegetőzik vele, aminek a célja a figyelem megszerzése. Ugyanakkor ő maga nem adja meg másoknak, amire ő saját maga vágyik.

Nagyon szomorú, ha azt érzi hogy valahova nem hívják el, vagy valahol nem akarják látni, mert azt érzi, hogy személye nem fontos.

Táplálkozásában hajlamos a bulémiára, hiszen az étel felfalása szimbolikusan a szeretet felfalását jelenti, a hiányt csökkentve, megszüntetve így.

Az ilyen személy hajlamos arra, hogy áldozattá váljon. Kreál magának betegségeket is, gyakran szenved migréntől, mert nem engedi meg magának, hogy önmaga legyen, és néha depressziós is. Jellemző, hogy asztmája van, és emellett rövidlátó is (fél a jövőtől, nem mer vele szembenézni) Függ az elismeréstől, mások szeretetétől, és néha bizonyos szerektől is.

A függőhöz a testtartása is igazodik, vállai előreesettek, hiányzik belőle a tartás, gerince előre hajlik. Vékony testlakatú, úgy, ahogy a lelke is támaszt keres folyton, ez a támaszkeresés megnyilvánul testfelépítésében is.