Érzelmi sérülések Lelki működésünk

Érzelmi sérülések – Az árulás

Ha úgy látod, hogy az a fajta ember vagy, aki felelősnek érzi magát azért, hogy mindenkinek, akit szeret, megoldja az életét, ha nehezen bízol másokban, és kontrollálni akarod őket, ha neheztelsz másokra lassúságuk, gyengeségük miatt, ha félsz az elárulástól, és a kötődéstől, akkor ez az írás neked szól.

Az árulás sérülése a bizalom hiányából keletkezik, és az ellenkező nemű szülővel éljük át.

Kisgyermekként csodálattal, áhitattal nézzük az ellenkező nemű szülőnket, szinte istenként tekintünk rá. Kicsiként hangoztatjuk is, hogy ő lesz a férjünk/feleségünk. Ebben a korban minden gyerek szerelembe esik az ellenkező nemű szülővel, ez természetes, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy megszerezzék az ellenkező nemű szülő – szinte kizárólagos- figyelmét. Szinte az azonos nemű szülő helyébe akarnak – persze tudattalanul- lépni. Mindent megpróbálnak, hogy nélkülözhetetlenek legyenek az ellentétes nemű szülő számára. Az árulás sérülése akkor alakul ki a gyermeknél, ha az istenített szülője nem teljesíti ígéretét, vagy nem áll ki érte (pl. apa egyetlen tündér kislánya árulásként éli meg, ha az anyja megbünteti, és az apja nem áll ki mellette, vagy ő is megszidja). Ezen a szakaszon át kell mennie a gyerekeknek, és el kell tudniuk fogadni magukat is a család rendszerében és az azonos nemű szülőjüket, és le kell tudni róla válni, mert ha továbbra is fennmarad az ellenkező nemű szülővel való teljes egybeolvadásuk, túl erős kötődésük, akkor ez a sérülésük mély lesz. Minden partnerüket hozzá hasonlítják majd, őt keresik mindenkiben, és folyamatosan csalódni fognak.

Valahányszor az istenített szülő nem tartja be a gyerekének tett ígértet, vagy visszaél bizalmával, a gyerek úgy éli meg, hogy elárulták, és a kontrolláló maszkját fejleszti ki magában. Ha a sérülés mély, egyre kontrollálóbbá válik, erős páncélt növeszt, mert azt hiszi, hogy így nem fog többet elhagyástól vagy árulástól szenvedni.

Az ilyen személynek nagyon magasak az elvárásai önmagával szemben, és meg akarja mutatni másoknak, hogy mindenre képes. Nagy erővel, kitartással rendelkezik, és nem fogadja el mások gyengeségét. Mindent megtervez, és a kezében tart. Erős személyiség, aki úgy gondolja, hogy mindig neki van igaza, és mindent ő szeretne irányítani. Emellett türelmetlen is, gyakran félbeszakít másokat. Nagy kedélyhullámázásai vannak, a környezete nehezen tudja követni. Nem bízik a másik emberben, folyton ellenőrizgeti őt. Emiatt is nehéz közel kerülni hozzá. Mindent egyedül csinálna meg, de fontos számára, hogy elismerjék, megdicsérjék. Gyakran vezetői pozíciót lát el, amelyben mindenről tudni akar, ami történik, mindenről megmondja a véleményét, akkor is, ha nem kérdezik. Tipikus főnök a munkájában, aki képtelen kiadni a kezéből a kontrollt.

Magánéletében általában fél elköteleződni, mert úgy érzi, árulást követne el, ha az elköteleződéséből kilépne. Fél a szakítástól inkább nem köteleződik el, következésképpen olyan partnert vonz, aki nem akarja lekötni magát, ettől viszont szenved.

A kontrolláló merevségéből adódóan gyakran küzd izületi és térdproblémákkal. De olyan betegségeket is kialakít magában, amelyben elveszíti a kontrollt teste felett (pl. impotencia, hasmenés). Gyakori, hogy herpeszes, ez akkor alakul ki nála, mikor tudattalanul vádolja a másik nemet azzal, hogy gusztustalan.

Testalkatára jellemző az erő, annak kifejeződése, a markáns vonalak, a férfiak vállai szélesek, nőknél a csípő széles, combok erőteljesek, has kissé kidundorodó, körte alkatú.