Érzelmi sérülések Lelki működésünk

Érzelmi sérülések- Az elutasítás

Fájt neked már az, hogy elutasítottak? Szenvedtél tőle, hogy nem téged választottak? Esetleg te is utasítasz el embereket, helyzeteket, és ettől rettegsz? Akkor ez a kis leírás neked szól.

Az alábbiakban az elutasítás sérülését mutatom be bővebben. Előfordulhat, hogy a leírásban magadra ismersz, és ez ellenállást vált ki benned, de ez természetes, az EGO így védekezik. Ahhoz azonban, hogy a sérülés gyógyulásnak induljon, fontos felismerni, hiszen az már hoz egyfajta megértést arra vonatkozóan, hogy az érzelmeinket és a viselkedésünket megértsük bizonyos helyzetekben. A gyógyulás útja mindenképpen az, ha nem tiltakozol tovább, hanem elfogadod azt, hogy mint mindenkinek, neked is vannak sérüléseid.

Az elutasítás sérülése mély seb, mert a létezéshez való jogot kérdőjelezi meg, és a velünk azonos nemű szülővel éljük át. Ezt a sérülést egy nem várt gyermek élheti meg legmélyebben (gyakran még a szóhasználat is erről szól: egy baleset eredménye a nem várt gyerek), vagy ha más nemű gyermeket vártak a szülők. De egy érzékenyebb lélek már akkor is elutasítva érezheti magát, ha szülei haragosan beszélnek vele, vagy büntetést kap. Az ilyen élmény hatására az érintett emberek felépítik maguknak a menekülő maszkját. Az elutasítást érző személy első reakciója az, hogy elmenekül. Amíg nem gyógyítja be magában ezt a sérülést, olyan helyzeteket vonz, amiben elutasítják, és olyan embereket, akik elutasítják. Az elutasítást nagyon fájdalmasnak érzik ezek az emberek, ezért hajlamosak gyűlöletet, haragot érezni azonos nemű szülőjük iránt, ugyanakkor az ő szeretetüket vágyják leginkább. A menekülő kettősségben él. Amikor őt választják, nem hiszi el hogy szerethető, és elutasítja önmagát – így előfordul, hogy tönkreteszi a kapcsolatot. Ha nem választják, akkor úgy érzi, a másik ember utasította el.

Önmagát értéktelennek, bénának tartja, és ezt kompenzálni igyekszik tökéletességre törekvésével, hogy mások szemében érékesnek tűnjön. Attól tart, hogyha nem tökéletes, akkor ítélkezni fognak felette, azt pedig elutasításként éli meg. Ő egy magányos típus, családja körében is kirekesztettnek érzi magát, és kevés barátja is van. Minél inkább egyedül érzi magát, annál inkább menekülne, így szinte észrevétlenné válik mások számára, egyre inkább kerülik, ő pedig ezáltal egyre inkább elutasítva érzi magát. Gyakori, hogy az ételt is elutasítják, ha mély a sérülés, így hajlamosak az anorexiára is. Ez is az eltűnésüket (elmenekülést) szolgálja. De a menekülésre néha alkoholt, vagy kábítószert is használnak.

Ez a sérülés a testalkatot is alakítja. Mivel az elutasításban szenvedő ember gyakran menekül, ez testalkatában is megmutatkozik, már az anyaméhben is, kisebb, fejletlenebb társainál, de felnőve is sovány (törekszik arra, hogy ne foglaljon túl sok helyet). Arca beesett, karjai, lábai is vékonyak.

Az ilyen sérülésben szenvedő emberek gyakran alakítanak ki maguknál betegségeket is, pl. szívritmuszavart, vagy daganatos betegséget (mert nehezen bocsátanak meg), allergiát (ez is az elutasítást szimbolizálja). Ezen túl bőrbetegséget is teremtenek maguknak, hogy ne érjenek hozzájuk.

Ha magadra ismertél az elutasítás sérülésében, akkor nagyon valószínű, hogy az azonos nemű szülőd is elutasítva érezte magát az ő azonos nemű szülője által. Emellett nagyon valószínű, hogy úgy érzi, hogy te is elutasítod őt.

Ez a seb rámutathat arra is, hogy miért nem tudod önmagadat elfogadni, szeretni (miért utasítod el önmagadat is).