Önbizalom, önbecsülés

Az önbizalom életünk minden területét meghatározza

Az önbizalomhiány korunk jellemző – és túlzás nélkül mondhatom – általános problémája, mert nagyon sok embert érint. Nőket, és férfiakat egyaránt.

Ezért sok önbizalom tréner erre építette fel magát, vagy szakosodott arra, hogy másokat támogasson, néha megkérdőjelezhető módszerekkel. Java részük a pozitív gondolkodást állítja fókuszpontba, szinte kizárólagosan, gyorsan elérhető sikert ígérve. Azonban az önbizalom megerősítése, újraépítése egy folyamat. Azt nem tudjuk eldönteni, hogy holnaptól magabiztosak leszünk, ehhez szemléletváltás szükséges, és gyakran tényleg szakemberre van szükség ahhoz, hogy visszaszerezzük. Azonban sokat tehetünk önmagunkért is.

Az okok fontosak, hogy miért tűnt el belőlem? Az alapjait a gyermekkor, illetve annak traumái befolyásolják. Később pedig a negatív élettapasztalatok alakítják, munkahely elvesztése, válás, körülményes emberi kapcsolatok. Ezek szépen lassan sorvasztják el az önmagunkba vetett hitünket. Ebben a folyamatban a média által közvetített torz ideálkép is felelős, amely a fiatalokra nagyon kedvezőtlen hatással van. Szomorú látni, ahogy a megfelelni vágyás, a szépségért, trendiségért vívott állandó harc hogyan tesz tönkre egyébként szép és egészséges fiatalokat.

Az önbizalom mélyen gyökerező hit önmagamban, abban, hogy képes vagyok, meg tudom tenni, el tudom érni, rendben vagyok, szerethető vagyok. Hiszek magamban, és ez kivetül a hozzám közelállókra is. Életünk minden területére hatással van. Meghatározza sikereinket, előrehaladásunkat, sorsunk alakulását. Ezért nagyon fontos, hogy egészséges szinten jelen legyen bennünk.

Ha nem tudok bízni, akkor állandó szorongás az életem. Ha magamban nem bízom, akkor másokban sem. Ezért minden emberi kapcsolatomat a kételkedés lengi át, hogy vajon őszinte velem? Szeret engem? Nem hagy el egy jobbért? Vajon tényleg érdekli, amit mondok? Ez pedig lassan bedarálja a kapcsolataimat. Ha nem hiszek magamban, akkor mindenféle változástól félek, úgy gondolom, hogy nincs ráhatásom a dolgokra, kiszolgáltatottja vagyok sorsomnak.

A magas önbizalommal rendelkező ember meggyőződése szerint él, akkor is, ha ezt mások nem helyeslik. Mer kockáztatni, mert bízik abban, hogy bárhogy alakul az élete, képes lesz megbirkózni a feladatokkal, vagy éppen a nehézségekkel. Örül a sikereinek, hiszen kemény munkával éri el, és ha ezért megdicsérik, azt örömmel nyugtázza. Az önbizalom a külsőnkön is látható, a kisugárzásban érzékelhető. A magabiztos embert körüllengi egy kellemes energiamező, amelyben jó tartózkodni. Oda kell rá figyelni, mert vonzó.

Ahhoz, hogy megeddzük a magunkba vetett hitünket, fontos tudatosabban ránéznünk a működésünkre.

Vedd végig, hogy mik azok a pozitívumok, amelyek megvannak benned. Vedd számba saját értékeidet. Érdemes ebbe a folyamatba bevonni egy olyan barátot, hozzátartozót, aki segít ezeket meglátni benned. Emellett tudatosítsd magadban, hogy mennyi mindenkiről gondoskodsz, adsz magadból, segítesz, támogatsz, és hogy ezt te is megérdemled. Ezért magadra is kell időt szánnod, törődj többet magaddal, testeddel, lelkeddel, a külsőddel. Ne hagyd el magad, mert az beránt egy negatív lejtmenetbe, ahonnét még nehezebb lesz kikászálódni. A sport, egy kis mozgás, séta a szabadban jár neked, és nagyon sok energiát ad. Csinálj olyan dolgokat, amiben megleled az örömödet. A hobbid által érhetnek sikerek, ami pedig hozzájárul az önbizalom fejlesztéséhez.

Amivel még sokat tehetsz önmagadért ezen a területen az az, hogy kerülöd a negatív és lehúzó embereket. Azokat, akik elszívják belőled az életerőt, kritikájukkal, negatív hozzáállásukkal rombolják önbizalmadat, önbecsülésedet. Vannak olyan emberek körülötted, akiket ezért el kell tudni engedni.

Ahhoz, hogy ne legyünk saját sorsunk kiszolgáltatottjai, tennünk kell önmagunkért. Néha a saját hajunknál fogva kell kirángatni magunkat az önsajnálat lehúzó mocsarából, de fontos tudni, hogy bárki képes arra, hogy egy kis kitartással, önmunkával (akár szakember segítségével) újra higgyen önmagában.