Érzelmi intelligencia Lelki működésünk

Az érzelmi intelligencia fejleszthető

Nagyon sokat teszel magadért, ha eldöntöd, hogy tudatosabban éled az életed, és keresel olyan önsegítő technikákat, amelyek segítségével sikeresebb leszel, és könnyedebben éled meg a mindennapokat. Ilyen az érzelmi intelligencia fejlesztése is. Egy kis elszántsággal menni fog. De fontos, hogy magadért megtedd, mert az egyetlen személy, aki tudja, mire van szükséged, és aki érdemben tehet érted valamit, az te magad vagy. Nem érdemes a sorsra mutogatni, ha nem halad az életed előre, és nem jönnek a sikerek, mert – bár munkát kell beletenni- nagyon is megéri, ha boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet lesz az eredménye.

Ha az alábbi apró változásokat megteszed, hidd el, rövid időn belül meg fog mutatkozni a pozitív hatása.

Az empátia nagyon fontos területe az érzelmi intelligenciának. Arról ad képet, mennyire vagy befogadó, nyitott ember, mennyire tudsz kapcsolódni a másik emberhez. Ez úgy fejleszthető, ha tudatosabban figyeled a hozzád közel állók érzelmi működését. Elfogadod azt, hogy nekik is van egy nézőpontjuk, és ez érdekel is téged. Megérted, hogy attól, hogy máshogy látnak, éreznek dolgokat, nem téged akarnak bosszantani, hanem teljesen természetes, hogy ahány ember, annyiféleképpen élnek meg bizonyos helyzeteket. Ha mélyíteni akarod kapcsolataidat, fontos, hogy először legyél figyelmesebb hallgatóság. Az aktív figyelem és a meghallgatás között épp a jelenlét a különbség. Hogy jelen vagy, ott vagy, minden érzékszerveddel. Ha kérdéseket teszel fel, és reagálsz. Látható, hogy mostanában a legtöbb ember rohan, nem ér rá, csak az aktuális napi rutinról cserél este eszmét a család, és elsikkadnak a valódi, minőségi beszélgetések. Ha te változtatsz, és tudatosabban kezdesz el működni, behúzza a változás a téged körülvevőket is, és azt fogod érezni, hogy kapcsolataid elmélyülnek, tartalmasabbá válnak.

Fontos összetevője az érzelmi intelligenciának az önazonosság, hitelesség is. Mindenkiről él egy kép a környezetében, amit az alapján alakítanak ki mások, hogy az illető hogyan kommunikál, és hogyan viselkedik. Fontos, hogy ezek összhangban legyenek. Ha valaki azt szajkózza, hogy utálja a rosszindulatú embereket, miközben ő maga leplezetlenül pletykál mások háta mögött, azt az embert biztosan nem tartják hitelesnek. Ha valaki ebben szeretne fejlődni, reálisan kell látnia önmagát, a saját maga működését. Fontos, hogy amire vágyunk, aszerint kell élnünk, azt kell kifelé közvetítenünk a külvilágba is. Ha rossz érzelmi állapotban vagyunk, közben kifelé azt mutatjuk, hogy minden rendben, nem leszünk önazonosak. Ez nem azt jelenti, hogy a rossz kedvemet hangoztatom, ez csupán azt jelenti, hogy felvállalom a sebezhetőségemet. Ettől nem leszek kevesebb, sőt, ettől leszek igazán hiteles. Hogy ez kockázatos dolog? Igen, néha kockáztatni kell a boldogulásomért.

Az életbe vetett hit és pozitív hozzáállás is nagyon fontos eleme az érzelmi intelligenciának. Nem arról a mostanában nagyon divatos „hurráoptimizmusra” gondolok, amivel a motivációs trénerek nyomasztják az embereket, hanem arra a hitre, ami ahhoz kell, hogy megéljük a mindennapokat. Hogy elfogadjuk, hogy a változás az életünk szerves része, és ebben a folyamatban igen, vannak nehézségek, fájdalmas időszakok is. De hisszük, hogy végül minden úgy alakul, ahogy kell. Az életünk nem arról szól, hogy megalázkodva viseljünk el mindent, hanem hogy a nehézségek megoldása után jobb lesz nekünk, és mi magunk is többé válhatunk. Ehhez kell egy pozitív viszonyulás, és az önmagunkba vetett hit. Ezt kell erősíteni ahhoz, hogy nyitottabb, pozitívabb emberré válhassunk. Önmagunkba, és az életbe vetett hit nélkül nem érdemes felkelni reggelente, mert minden pillanatot a reménytelenség sző át.

Fontos az is, hogy miként kezeljük indulatainkat. Ezzel sokan állnak hadilábon. Dühből, azonnal reagálnak, és úgy önti el fejüket a harag, hogy abban a pillanatban nem törődnek a következményekkel. Ez is fejleszthető tudatossággal. Figyeld meg magad egy-egy konfliktus helyzetben. Mi az a gyújtópont rajtad, amit, ha képletesen szólva megnyom rajtad valaki, azonnal robbansz. Ez nem azt jelenti, hogy a haragot le kellene nyelnünk. Sőt, fontos, hogy kiadjuk. Csak a módja lényeges. Hogy nem rögtön, visszavágok, hanem elszámolok magamban tízig, húszig, ameddig kell, aztán reagálok. A felgyülemlett haragot pedig belebokszolom a párnába, vagy kiugrálom az aerobic órán, vagy kiüvöltöm hátul a kertben. De nem öntöm rá a hozzám közel állókra, hagyok rá időt, hogy lenyugodjak, aztán reagálok.

Amivel még sokat tehetsz azért, hogy harmonikusabb életed legyen, az a lelki rugalmasság, az alkalmazkodóképesség fejlesztése. Nagyon sok ember küzd azzal, hogy szoros marokkal irányítaná az életének minden egyes pillanatát. Ez a fajta merevség nagyon nagy akadálya az előrejutásnak, mert megöli a spontaneitást, és a más emberekkel való finom kapcsolódást. Ha valaki nem hajlandó áldozatra, nem tud hozni kompromisszumot, az ne csodálkozzon azon, hogy folyton kudarcok érik. A rugalmasság úgy fejleszthető, ha hozol egy döntést, hogy lazábban éled az életedet, és nem feszülsz be minden ellenállásra, vagy ellenkező vélemény hallatán. Aztán ehhez tartod is magad, kitartóan, tudatosan. Fogadd el, hogy eddig így működtél, de változtass, és hidd el, új ízek, új élmények, új gondolatok, spontán élmények lesznek a jutalmad, ha lazítasz a hozzáállásodon, és nem akarsz mindent görcsösen irányítani. Ne ragaszkodj értelmetlenségekhez! Dőlj hátra, és kezeld lazábban az életedet. Mindennap csak apró dolgokban változtass, így gördülékenyebb lesz a körülményekhez való adaptálódásod.

Mindehhez tehát tudatosság szükséges. Munkát kell belefektetni, hiszen az önmagunk fejlesztése áldozatokkal jár, de hidd el, megéri. Egyszerűbb, harmonikusabb élet lesz a jutalmad. Javulnak emberi kapcsolataid, és önmagadat is jobban érzed majd magad a bőrödben. Állítsd össze képzeletbeli listádat, hogy min szeretnél változtatni. Kezdd el ma!