Korlátozó hitrendszereink Megfelelési kényszer Önbizalom, önbecsülés

A negatív testkép és ami mögötte van

Testünk a lelkünk otthona. Fizikai burok, amely elhatárol bennünket környezetünktől, és folyamatosan kiszolgál bennünket. Ezért nagyon meg kellene becsülnünk, hiszen működése által élhetjük életünket. Óvnunk kellene, vigyázni rá, és szeretettel bánni vele. Ehelyett azonban nagyon gyakran haragszunk rá, csúnyának, szégyellni valónak látjuk, takargatjuk. A hála helyett inkább önostorozás jellemző nagyon sok emberre (férfiakra, nőkre egyaránt).

Mindenki fejében él egy testkép, amely magában foglalja, hogy miként észleljük saját testünket, méreteinket, alakunkat, és azt is, hogy azt miként „viseljük”, hogyan öltöztetjük, hogyan jelenünk meg a külvilág számára.

A pozitív testképpel rendelkező emberek önértékelése erős, rendben vannak önmagukkal, ami kihat emberi kapcsolataikra is, amivel általában elégedettek. A negatív testképpel rendelkező emberek folyamatos küzdelemben vannak saját testükkel, kritizálják, és utálják, amiért nem olyan, amilyennek látni szeretnék. Egy torz tükör működik bennük, amivel nem képesek reálisan felmérni saját magukat. Illetve működik bennük egy teljesen irreális kép arról, hogy milyennek kellene kinézniük, amivel elégedettek lehetnének. A média által felvonultatott agyon photoshoppolt celebek, sztárok kinézete alapján felvázolt minta számukra az etalon, a hibátlanság látszata. A szépség, tökéletesség illúziója, ami egyébként abban a formában nem létezik, ahogy ők azt gondolják, látják.

E probléma mögött nagyon erős megfelelni vágyás van, egy instabil lelkiállapot, amely állandó önelutasítottságban tartja az embert. Folyamatos konfliktus helyzet saját magukkal, amely végtelenül elmagányosítja őket. Egy fájdalmas folyamat, amelyben szomorúvá, fakóvá, örömtelenné válnak szépen lassan.

Azok, akik nem tudják megítélni saját testüket reálisan, és egy természetellenes mintához szeretnének hasonlítani, az egészségükre ártalmas szokásokat vesznek fel. Ez összekapcsolódik a táplálkozási szokások változásával, valamint a test folyamatos gyötrésével (pl. edzés kimerülésig). Szociálisan elszigetelődnek, mert az aggódó közvetlen környezetre ellenségként tekintenek, azt gondolják, hogy őket nem érti meg senki. Emellett megítélésük szerint úgysem kedvelnék őket „kövérségük” miatt. Inkább visszahúzódnak kis csigaházukba. A saját maguk által felállított szabályaikhoz görcsösen ragaszkodnak, és lelkiismeret furdalás, önvád jellemző rájuk a szabályok megszegése esetén.

Az étel és a mozgás örömforrás, amit egyébként ők nem így élnek meg, ezekhez inkább feszült lesz a viszonyuk, és inkább utálattal gondolnak rájuk, mint örömforrásként.

Sokan hozzák ezeknek a problémáknak a gyökerét családjukból. Ha volt feléjük egy irreális elvárás, ha szerethetőségüket a teljesítményüktől tették függővé, vagy sérült az anya-gyermek kötődés még csecsemő korban, akkor nagyobb eséllyel lesz később valakiből negatív testképpel élő ember. De a későbbi gyermekkor is meghatározó lehet ennek kialakulásában, ha valaki testesebb kisgyermekként folyamatos csúfolódásnak, bántásnak volt kitéve társai által, akkor később ezek a fájdalmak aktiválódnak, és károsan befolyásolják az önértékelést, ezzel együtt a testképet is.

Ha közvetlen környezetünkben élnek ilyen emberek, akkor forduljunk feléjük megértéssel, és teljes elfogadással, hiszen csak úgy tudjuk támogatni és segíteni őket, hogy figyelünk rájuk, és biztosítjuk őket feltétlen szeretetünkről. Ne erőltessük, hogy hagyjanak fel káros szokásaikkal, mert ezzel csak még inkább eltávolítjuk magunkat tőlük. Ha érzékelik környezetük elfogadását, könnyebben hisznek saját szerethetőségükben is.

Ha pedig bennünket érint, akkor fontos, hogy tegyünk magunkért. Ne hagyjuk, hogy az elménk becsapjon bennünket, és ezáltal tönkre tegyük lelkünk otthonát. Inkább forduljunk segítségért szakemberhez, aki segít rálátni az okokra, hiszen az első lépés a gyógyulás útján a megértése annak, hogy mi az, ami eltorzítja bennünk a valóságot.

Légy hálás a testednek, hogy kiszolgál, és becsüld meg. Általa élheted meg az álmaidat, és az örömeidet, egészséges működésének köszönheted gyermekeidet. Vigyázz rá, óvd, mert nagyon sokat köszönhetsz neki. Lehet, hogy vannak ráncaid, vagy van rajtad pár plusz kiló, de ettől vagy emberi és egyedi. A tökéletesség illúzió csupán…