Érzelmi intelligencia Önbizalom, önbecsülés

Az érzelmi intelligencia szintje meghatározza életünket

Érzelmi lények vagyunk, érzelmeink működtetnek bennünket. Döntéseink nagy részét is ezekre támaszkodva hozzuk meg általában, bár vannak, akik igyekeznek elnyomni, elfojtani őket. Ettől függetlenül naponta sok száz érzelem születik bennünk, és ezeket kezelnünk kell. Ezen kívül a bennünket körülvevő emberek (hozzátartozóink, kollégáink, barátaink..) érzelmeivel, és az ebből születő viselkedésükkel is kell valamit kezdenünk. Ebben segít nekünk az EQ, azaz az érzelmi intelligencia szintje, de nevezhetnénk belső iránytűnek is.

Nagyon divatos téma lett napjainkban az EQ, és nem véletlenül, mert nagyban meghatározza létezésünk minőségét, előrejutásunkat életünk minden területén. Nehezen megfogható, mert nincs rá egyértelmű mérési rendszer, úgy mint az értelmi intelligenciára, de vannak egyértelmű jelei, amelyek viszont jól körülhatárolhatók.

Számos olyan tudós, magas értelmi intelligenciával bíró zseni volt a történelemben (pl. Einstein, Ervin Schrödinger, stb.), akik szakmailag kimagasló eredményeket tettek le az asztalra, viszont érzelmi életükben a káosz, és rendezetlenség uralkodott. Megfigyelt tény, hogy az előrejutást, az érdekek megfelelő érvényesítését, a kapcsolatok minőségét, a konfliktusok kezelését, sikereinket a magas EQ segíti. Tehát hiába magas valakinek az értelmi képessége, ha az érzelmi intelligenciája alacsony, sikertelen lesz mind a magánéletében, mind pedig életének egyéb más területein is.

Az érzelmi intelligencia a saját és mások érzelmeinek felismerését, és kezelését jelenti. A magas EQ-val bíró emberek sokkal jobban kezelik konfliktusaikat, stresszes helyzeteiket, mint mások, képesek uralkodni indulataikon. Az élethez lazábban viszonyulnak, és jól tudnak alkalmazkodni nehéz helyzetekhez. Érzelmeiket bátran és pontosan kifejezik, és más emberek érzelmeit is felismerik és jól kezelik. Összefügg az önbizalommal is, a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek ugyanis magabiztosabbak, határozottabbak. Kitűnnek a tömegből, mert jóindulatúak, nem kritizálnak másokat, kedvesebbek a magánéletükben, a munkában pedig jó önérvényesítők, és jó humorral is rendelkeznek. Ezek az emberek önazonosak, mivel kapcsolódni tudnak saját magukhoz, elfogadásban és békében élnek önmagukkal és környezetükkel. Jellemző rájuk a rugalmasság, nem ragadnak benne lehúzó helyzetekben, és könnyebben engednek el olyan dolgokat, személyeket, amik, akik hátráltatják fejlődésüket. A változásokat lazábban élik meg, hiszen tudják, hogy az állandó tartozéka életünknek.

Másokkal elfogadóbbak, empatikusabbak, és a kommunikációjuk is gördülékenyebb, tudnak hallgatni és meghallgatni. Az ilyen embereknek jó a közelében lenni, kisugárzásuk is sokkal pozitívabb, vidám, kellemes személyiségek, hiszen kapcsolatokat is könnyebben teremtenek.

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező nők jó anyák, hiszen sokkal inkább odafigyelnek gyerekeikre, lelki igényeikre, képesek velük mély és intim érzelmi kapcsolatot kialakítani, és a feltétlen bizalmat működtetni. Jó partnerek, hiszen empatikusak, törődők, és elfogadók. Nem dühből reagálnak, de meghúzzák határaikat. A munkahelyükön megállják helyüket, toleránsak, és együttműködők. Úgy jutnak előre, hogy nem taposnak el másokat, hiszen jó önérvényesítők. Nem pletykálnak, de kommunikatívak.

Míg az értelmi intelligencia csak nagyon nehezen, az érzelmi intelligencia folyamatosan fejleszthető, és a fentiek figyelembevételével fontos is, hiszen nagyon erősen meghatározza érvényesülésünket, és a rólunk alkotott képet.